Pogosta vprašanja

Kaj je Luč miru iz Betlehema?

Začetek projekta sega v leto 1986. Na avstrijski televiziji ORF so organizatorji v zahvalo sodelujočim v oddaji, namenjeni invalidnim otrokom, namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Ker je bila oddaja namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi Luč miru iz Betlehema v votlini Jezusovega rojstva prižgal otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal.

Danes je to izjemno odmevna in velika dobrodelna akcija, ki povezuje številne organizacije in posameznike. Pobudniki akcije si takrat verjetno niso zamišljali, da bo v nekaj letih akcija razširjena po celotni zahodni in srednji ter delu vzhodne Evrope.

V Slovenijo Luč miru iz Betlehema prinašamo neprekinjeno že 27 let.

Kdaj se je vse skupaj začelo?

Plamen Luči miru iz Betlehema so člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič ponesli po Sloveniji leta 1991 s sporočilom »Mir je čas brez vojne.« Z raznašanjem plamena so nepretrgoma nadaljevali v naslednjih letih. Mir smo sprejeli in ga širili, ker so naša dejanja storjena iz ljubezni.

Zakaj sploh ta akcija?

Prizadevamo si, da čim več ljudi začuti toplino, ki jo prinašamo v srca z akcijo Luč miru iz Betlehema. Mir je univerzalni dar – nekaj, za kar nam mora biti mar ne glede na našo starost, nacionalno ali versko pripadnost.

Plamen in sporočilo miru delimo tudi z najvišjimi predstavniki države.

Kaj sporoča poslanica?

Pred 27 leti smo skavti prvič prinesli luč v Slovenijo pod geslom »Mir je čas brez vojne«. Sporočilo je bilo takrat predvsem odmevno in na mestu. Danes je to sporočilo že tako daleč nazaj, da smo nanj morda že malo pozabili.

Letošnja poslanica povzema pot Luči miru od Betlehema do vsakega posameznika. Začne se z omembo (betlehemske) votline, ker se je rodil Jezus, ki ga simbolizira Luč miru iz Betlehema. Luč gori in prižiga druge. Na tej poti pride pred nas in nas povabi, da se tudi mi pustimo prižgati in prižigamo druge. Pred nami pa je odločitev ali se bomo pustili vneti ali bomo nadaljevali kot ugasnjena sveča.

Kje lahko dobim Luč miru iz Betlehema?

Luč miru iz Betlehema bo med 17. in 24. decembrom mogoče dobiti na lokalnih sprejemih po celotni Sloveniji. Vsi dogodki bodo objavljeni na spletni strani http://lmb.skavt.net/.

Nosite Luč miru iz Betlehema samo skavti?

V letu 1996 se je pri akciji Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič pridružila Zveza tabornikov Slovenije (ZTS), leta 2001 Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS) in leta 2003 Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO).

Skavtinje in skavti (ZSKSS) smo nosilci akcije, ostale organizacije so partnerske organizacije.

Ali je Luč miru iz Betlehema samo za kristjane?

Mir je univerzalni dar – nekaj, za kar nam mora biti mar ne glede na to, katere veroizpovedi smo oz. sploh nismo verni. Mir je dar, za katerega se moramo truditi. Seveda pa se Luč miru iz Betlehema ne imenuje slučajno tako, kot se.

Radi citiramo predstavnika avstrijske skavtske organizacije, Bertla Grünwalda, ki pravi: "Akcija je krščanskega izvora in je hkrati tudi odprta za nekristjane. V svojem bistvu pa ima Luč miru religiozen pomen in ne prihaja zgolj slučajno iz Kristusove rojstne votline v Betlehemu, je pa namenjena vsem ljudem."

Kakšna je razlika med skavti in taborniki?

Tako skavti kot taborniki smo nevladni mladinski organizaciji, ki si želimo pomagati mladim na njihovi poti odraščanja, učenja, aktivnega preživljanja prostega časa, odgovornega državljanstva. Vsi organiziramo aktivnosti na podlagi skavtske metode, ki vključujejo obljubo in  zakone, delo v majhnih skupinah, učenje z delom, simbolno govorico, osebno napredovanje, dejavnosti v naravi, dejaven medgeneracijski odnos. Skavti poleg teh sedmih metod dela, ki so nam tako rekoč skupne, dodajamo še eno, služenje v družbi. Razlikujemo se tudi v organiziranosti.

Skavti si duhovno rast in osebno napredovanje prizadevamo doseči z zaupanjem v Boga, ob naukih katoliške vere. Slednje poskušamo  vključevati v naše vsakodnevne aktivnosti, učenje preživetja v naravi, pohode itd.

Ali se Luč miru iz Betlehema prodaja? Za kaj gre denar?

Že od samega začetka je Luč miru iz Betlehema dobrodelna akcija, ki vsako leto s prostovoljnimi prispevki pomaga kakšni dobrodelni ustanovi, organizaciji, ali pa posameznim osebam, družinam. Ob deljenju plamena Luči miru iz Betlehema se zbirajo prostovoljni prispevki, ki se jih vsako leto nameni otrokom.

Več o letošnjem dobrodelnem namenu lahko preberete v rubriki »Dobrodelni namen.«